Smučanje danes

SMUČANJE DANES
 
Po upadu sodobnega smučanja na smučarskih napravah, najverjetneje zaradi podnebnih otoplitev in slabega gospodarjenja, v smučarskem turizmu iščejo nove oblike. Smučišče se razprostira na višini med 1412 in 1666 m ter ponuja 3 km smučarskih prog, od katerih večina sodi med srednje zahtevne proge. Zaradi svojih terenov je planina poznana kot družinsko smučišče v bližini Ljubljane.
 
Do konca leta 2013 je vozila ena sedežnica in 2 vlečnici. Sedežnica je zaradi zastarelosti izgubila obratovalno dovljenje in čaka na bodočo usodo.  
 
Druge, alpskemu smučanju sorodne disciplina, s katerimi želi družba pritegniti obiskovalce, so turna smuka, otroški smučarski tečaji, krpljanje in sankanje. Tudi urejeno in osvetljeno sankališče pa je žal odvisno od stare sedežnice in z njo čaka na morebitne boljše čase. Vse dejavnosti pa so podprte le s šibko reklamo, zato j malo obiskovalcev.
Zabava na snegu pa je znana že dolgo, prirejajo a jo zlasti bajtarji.  To so zlasti Starosvetno smučanje, Bajtarski turni smuk in Pustni smuk.
 
 
Starosvetno smučanje
 
Turni smuk in spust v lavorju
 
  
 
 
Turni smuk bajtarji organizirajo od leta 1964 dalje, okoli 1.  maja, ko na planini ni več snega. Smučajo v starih oblačili in s starimi smučmi. Smučke pred startom namažejo z raznimi mažami, kot so limona, kravjek, ribje olje ali zobna pasta. Proga je postavljena tako, da smučar, ki starta pri kapelici, prevozi vso Veliko planino. Na startu dohtar smučarju vbrizga v usta mešanico šnopčkov, pojesti mora pol žemlje in zažvižgati. Na progi so postaje, kjer ima tekmovalec razne naloge. Po eni uri se tekma konča. Prvi dobi pokla, drugi praktično darilo, zadnji pa veliko kahlo.
ker je turni smuk moška disciplina, ženskam organizirajo spust v lavorju. Naredijo progo za spust, gledalci se postavijo v verigo od cilja do starta in si podajajo lavor. Tekma ima dve vožnij, zmaga tekmovalka z najboljšim seštevkom časov obeh voženj.
 
Pustni smuk in pastirčkove igre
  
 
Sankanje, še posebej nočno
 
  
 
 
 
Krpljanje
  
Poldevni voden sprehod po planini na krpljah