Vraže

VRAŽE
 
V pastirjevem duhovnem svetu se je prepletala iskrena vernost s poganskim vraževerjem in se dopolnjevala  z izkušnjami in znastveno pravilnimi spoznanji o naravi. Predstavljamo različna verovanja, ki so urejala življenje na planini, moralni svet in skrb za živino.
 
Za zdravje živine
Če je imela žival bolne noge, jo je pastir peljal na pašnik. Okoli bolne noge je izrezal rušo in jo nato obesil na kol. Ko se je ruša posušila, je ozdravela tudi krava.  
 
Krava včasih izgubi mleko. Mleko se ji povrne, če pred njo zažigajo trske in živalske kosti, zraven pa  molijo.  
 
Živinsko kugo prepreči dim divjega ognja. To ogenj iz zelenih vej, ki daje močan dim. Skozenj naj se pelje čredo. 
     
 
     
Zdravilo, ki ga pastir nekoč izdelal že v dolini, je verjetno kombinacija medicine in verovanja. Črevo in del spodnjega želodca je napolnil s poprom, česnom, lovorjem, soljo, kumino in sajami. To je posušil v dimu. To je dal jesti živini in jo tako pozdravil, če jo je napenjalo. 
     
 
Zdravljenje žabične živine:  Če je živina stokala, jo je pastir trikrat zelo trdo pogladil po hrbtu navzgor, če se je zvijala, pa navzdol. To naj bi pognalo kri, živahna kri pa odplavi bolezen. 
     
 
Kri so živini puščali pri ušesu ali repu, dokler se ni začela strjevati, kar je delovalo  proti žabičnosti in drugim boleznim.
     
Zdravljenje vraničnega prisada:  Črno bulo so z nožem prerezali in v rano vtaknili korenino zelenega teloha. 
     
 
Zdravljenje kačjega pika:  Pastir je vzel kos kruha in izgovarjal izbrane besede. Ta kruh je dal jesti živini. Pastir se ni smel zahvaliti, sicer bi zagovor izgubil moč. Druga možnost: Pastir je molil in v kruh trikrat zapored zapičil nož. Na koncu ni smel reči amen.
 
Večerna skupinska molitev
Na čast svet`mo Martin in svet`mo Anton, da b`varvu našo žvínco in nas!" 
 
Zakaj je odneslo kmetijo?
Na Marjaninih njivah je stala kmetija Čehunovih, ki jo je leta 1852 zasul plaz. Od kmetije ostala le hruška. Gospodar je veliko preklinjal: »Vse naj vzame hudič in odnese v Lušk` dou (Luški dol)«. Potem pa je kmetijo res odneslo, v njej so umrli trije Čehunovi. Domačo hčer so našli mrtvo z metlo v roki.  
 
Boga je zadel
Leta 1936 je strela ubila Romšakovega Janeza. To se je že vnaprej slutilo, so pravili ljudje, saj je v mladih letih streljal na Boga v razpelu in ga zadel.
 
Kako so nastale Kamniške planine?
Nekoč je živel ukleti mož, ki ga nihče ni mogel odrešiti. Ta mož je moral neprestano valiti kamenje, kar je bilo ljudem v nadlogo. Če bi ga vrgli v ogenj, bi ta vse požgal. Če bi ga vrgli v vodo, bi voda narasla in bi vse poplavila. Tako je pisalo v starih knjigah. Star puščavnik je svetoval, naj ga odvedejo na oddaljen kraj. Tam bo lahko nosil in valil kamenje še dolga leta. Res ga je nanosil toliko, da so nastale Kamniške planine, a še ni odrešen. Še kar naprej vali kamenje.
 
 
Vremenske
Na dan svetega Jakoba zima cvete. Zima je taka, kot so oblaki na ta dan. Če so kopasti, bo veliko snega.
Če sonce, ki zaide za Krvavcem še dolgo žari, bo vreme lepo.
Če se ovce stresajo, se bo lepo vreme skazilo.
Ko se skale potijo (postanejo rosne), bo vreme slabo .
Po višini mravljišča lahko sklepamo, kakšna bo zima.