Novo v starem

NOVO V STAREM
 
Današnje turistične koče, delno pa tudi nekatere pastirske, združujejo novo in staro bivalno kulturo.  
V toplotno izoliranih lopah so kuhinje, spalnice, kopalnice, shrambe in garderobe. Nagibe in okrogline ter vzpone v prostor nad strop (1. nadstropje) rešujejo na inovativne načine. Nekatere imajo stopnice, druge lestev do stropne line. Vse pa pesti višina, ki ni dovolj za pokončno držo človeka, ko vstopa v zgornji prostor in tam ki zlahka dobi kako buško.
 
  
Nekatere koče so opremili s tuši, v elektrificiranem naselju nad Šimnovcem pa tudi s televizijo in električnimi aparati. V neelektrificiranih kočah si vsaj za televizijo, luč in hladilnik pomagajo s sončno energijo, ponekod ropotajo agregati. Za kuhanje in luč je marsikje plin, ki je bil krivec, da je nekatere koče uničil ogenj. Koče nekateri lastniki oddajajo turistom.
  
 
Nekatere koče dobivajo še dodatke, na primer savne, talno ogrevanje in internet. Vse bolj lahko sledijo ekološkim standardom, še posebej zato, ker na planini deluje hramba in odvoz odpadkov, tudi kosovnih, deluje tudi služba za praznenje greznic, ki pa še niso povsem ekološke. Omejitev pri modernizaciji je pomanjkanje vode, ki je vremensko odvisna kapnica. Če je zmanjka, jo proti plačilu dovažajo s cisternami. Zaradi mraza pozimi marsikje ne vkljapljajo vodovodov, zato tudi v modernizirani koči WC splaknejo z vodo iz vedra. Za kapnico, ki teče s strehe v kovinske žlebove (nekoč izdolbena debla), imajo koče podzemno cisterno, nekatere pa še zunanjo za vodno rezervo.
  
 
 
 
 
Primer notranje urejenosti elektrificirane turistične Kopačeve ovalne koče: spalnica je nad stropom, pastirjeva izba je dnevni prostor, kuhinja in sanitarni prostori pa v lopah. Različne kotičke nenavadnih oblik pa z vratci in policami turist napravi uporabne. (foto Rebolj).