Peter Dolinšek

Peter se je rodil materi Micki in očetu Francetu 19. julija 1932 pri Sv. Lenartu na Rebri. Kot desetletni fantič si pomagal očetu pasti na Veliki planini. 
 
 
 
 

   
Po končani šoli in odsluženem vojaškem roku na Lastovu, se je vrnil na Veliko planino. Leta 1959 je po pašni sezoni ostal na planini. Leta 1961 se je zaposlil na žičnici. Kasneje je delal izkope za bajte pri Počitniški skupnosti Velika planina in pod vodstvom ing. arh. Vlasta Kopača gradil turistične bajte na Veliki planini. Po končani gradnji je postal čuvaj za ljubljansko naselje na Gradišču.
Svojo življenjsko sopotnico Angelo sta živela in delala na Planini. Od leta 1973 sta bila stalno prijavljena na naslovu Velika planina 76 kar je najvišje ležeče stalno prebivališče v Sloveniji. Vsi, ki imamo radi planino, smo se oglašali pri Petru in Angeli, kjer smo se počutili kot doma.
Angela se je poslovila avgusta 2011
Petra je oplazila strela. Spremljal ga je vzdevek »Viharnik s planine!« Tudi zime niso prizanašale – nazadnje leta 2006 je kočo dobesedno zamedlo in so jo odkopali z ratrakom. Znal je prisluhniti, svetovati, pomagati, se družiti, . . . veliko časa je posvetil vsem, ki imamo radi planino.
Julija 2012 je PRAZNOVAL 80 LETNICO z vsemi prijatelji!!! »Srečen je bil kot majhen otrok! Mi pa presenečeni, saj se je »polepšal«. Obril je brke in videz je bil kar za 15-20 let mlajši. Še psički Murki, ki se je veselo vrtela okrog njega nekaj časa ni bilo vse jasno«, je zapisal novinar časopisa Dnevnik. »Ja jutri mor'te bit tla. S'm use povabu, dratarje, pa GRS, bajtarje, pastirje, Riglovce, vse na Zelenmu rob, pa d'rektorja tud! Pa naš dumač boju tud' pršl.«
Huda bolezen nam ga je iztrgala!
Peter Dolinšek - Častni član RD Rigelj – pogrešamo te!
V boju z usodno boleznijo mu je zmanjkalo moči. Pogrešali te bomo vsi, še posebej tvoja psička Murka.
   
 
»Skozi dolino pod Grintovci se podijo pomladne sape, veter vrtinči veje in cvetove dreves, narava se prebuja v novo življenje. V naša srca pa se je naselila bolečina, bolečina ob izgubi našega dragega prijatelja Petra DOLINŠKA«, je na pogrebu 17.4.2013 povedala Helena Plahuta.