Prlekija

V soboto zjutraj nas je od doma pospremil močan dež in bolj smo se bližali Prlekiji, lepše je bilo vreme. Prvi postanek v oljarni Kocbek, kjer smo primerjali klasično toplo stiskano in hladno stiskano bučno olje. Mlin na veter in Etnološki muzej v Stari gori, ter čudovita baročna cerkev. Puhov muzej nam je prikazal veličino našega rojaka, ki je žal tovarne zgradil in pustil v Avstriji. Odlično kosilo v vinogradniški gostilni Slekovec, nam je dala moči, da smo si z veseljem ogledali Čebelarski muzej Tigeli v Vržeju. Čez metropolo Prlekije Ljutomer, smo se napotili na Jeruzalem, ki je biser Prlekije. Sprejel nas je odličen gostitelj v Vinskem raju Brenholc.
Nedeljsko jutro nam je že zjutraj pričaralo lep razgled in nas dobrovoljne popeljalo do Kovaškega muzeja na Razkrižju. Potem pa osrednji dogodek Prazgodovinska naselbina Gradišče - čudovito doživetje - popeljejo te 5.500 let nazaj - bili smo sestavni del stare vasi! Kljub hladnemu jutru, so nam staroselci pognali kri po žilah. Takoj po predstavi so za kuhano vino poskrbeli na Kmetiji Žižek - Fortner in nam poleg pokušine odličnih vin, jabolk in prleške tunke pokazali zemljanko, v kateri se skriva moderno opremljen turistični apartma!
Našo pot po Prlekiji smo končali na Kmetiji Belec Železne dveri. Sprejel nas je predsednik Republike Prlekije Milan Belec. Na carini smo opravili vse formalnosti za prevzem novih popotnih listov in tako prestopili prag Republike Prlekije. Predsednik nam je zapel Prleško himno, opravil krst mladih Prlekov in nam postregel z odličnimi jedmi iz krušne peči. Sledil je ogled delavnice Unikat-Belec za izdelavo in poslikavo lončarskih izdelkov! Polni spominov na lepe dogodke, smo se srečno vrnili domov!