Jurjevanje 2017

  Bela krajina in njeni prijazni ter gostoljubni prebivalci, so nas gostili dva dni. Ogledali smo si Pokrajinski muzej, Tri fare v Rosalnicah, obiskali in degustirali vinsko klet Prus na Krmačini, pojedli kosilo v gostišču Veselič, poslušali predavanje in si ogledali kako pridelajo lan ter izdelajo blago na statvah pri družini Cvitkovič v Adlešičih, si ogledali izdelavo pisanice pri isti družini in zaključili učni dan v Krajinskem parku Lahinja, kjer smo videli mletje v mlinu v živo, si ogledali žago in se sprehodili po čudovitem polotoku obdanem z reko in s cerkvico na sredini!
Zvečer smo si ogledali 54. Jurjevanje v Črnomlju (odličen program z nastopi folklornih skupin iz SLO, Portorika, Srbije, . . ., ter nastop Big banda Črnomelj s pevko Tino Kocjan). Hladili smo se z hladnim pivom in svoji duši privoščili še dalmatinske napeve po polnoči!
Kratko spanje v čudovitem hotelu Bela krajina v Metliki, ter takoj po zajtrku na ogled zeliščnega vrta družine Kočevar v Dragomlji vasi. Potem pa v Osnovno šolo Bistra BUČA, kjer smo z učiteljem preživeli izobraževanje iz leta 1957, kjer smo s pomočjo tablice, krede ter trde palice učitelja v zelo kratkem času osvojili vse pomembne znamenitosti Bele krajine.
Še kosilo v Kampu Podzemelj in kopanje v reki Kolpi ( plavali smo na Hrvaško brez pregleda carine)!
Belokranjci so ponosni na svoje prednike, kot npr: Oton Župančič, Alojz Gangl, Lojze Krakar, . . .  in tudi Toni Gašperič, Violeta Tomič. Dušan Plut, Andrej Bajuk, . . .