Smeri dostopanja

SMERI DOSTOPANJA
 
 
Čez Rigelj
Pot čez Rigelj je večinoma lovska steza, »lovske« pa so tudi nekatere oznake, zato vodniki planince opozarjajo na previdnost. Širok in urejen makadam, ki vodi do gostišča Kraljev hrib pa omogoča začetek poti.
Kolovozu sledimo do velike krmilnice in nadaljujemo naravnost po lepo uhojeni stezi. Ta preči pobočje po desni in se začne kasneje strmo vzpenjati. Pri razpotju je obilna bukev, popisana z vrezanimi oznakami.  Tam zavijemo levo proti Riglju. Da smo res na pravi poti nam pove kriva bukev, ki je prvo drevo pod katerim gremo. Steza se vzpenja preko travnatih pobočij in skozi gozd. Z leve nas obdaja mogočna skalna gmota, nekajkrat pa se nam odpre razgled na dolino Kamniške Bistrice in na vrhove nad njo. Steza nima razcepov, zato ni nevarnosti, da bi v tem delu zašli. Nadaljujemo naravnost  v breg proti Riglju, steza ima na enem mestu leseno varovalo.
 
  
 
 
 
 
Kmalu pa pridemo do meje Velike planine, kar spoznamo po ograji preko katere moramo. Od tam se že vidi prve bajte nad Šimnovcem. Steza se postopoma razcepi na tri krake, a vsi vodijo na pašnike in proti sedežnici.
Iz Stahovice čez Primoža
Iz Stahovice gre pot do Prapretnega, nato pa do cerkve sv. Primoža, skupaj 1 uro vzpona. Od cerkeve dalje gre pot skozi bukov gozd. Čez tri četrt ure imao lep pogled na Kamnik in na vrhove z grebena. Pod grebenom nas pot vodi do doma na Kisovcu na višini 1250 m. Skozi gozd nato vodi pot na Veliko planino.
  
 
Čez Žagano peč
 
 
 
  
 
 
Od Kranjskega raka
 
  
Iz Stahovice gremo v smeri Črnivca. Nekaj sto metrov pred prelazom se ostro levo odcepi strma cesta na Kranjski rak. Cesta nas nato pripelje do okrepčevalnice na Kranjskem raku, le nekaj metrov naprej pa na križišče, kjer se usmerimo levo proti Veliki planini in parkiramo na parkirišču ob cesti.
 
 
 
Po 25 minutah hoje nas cesta pripelje na večjo jaso, kjer je križišče. Usmerimo se na levo cesto z oznakami dom na Kisovcu. Cesta gre nato v gozd in se zložno vzpenja. Kmalu nas pripelje iz gozda, kjer pa se cesta začne rahlo spuščati do parkirišča na Rakovih ravneh. Tu cesta zavije levo v gozd in nas po nadaljnjih 20 minutah hoje pripelje do doma na Kisovcu. 
 
Nadaljujemo po gozdni cesti še 10 minut, nato pa nas markacije usmerijo levo na travnato pobočje, preko katerega nas vodi razmeroma strma pot. Že kmalu se pot za kratek čas položi, ter po desni strani obide pastirsko kočo. Za kočo pot preide v gozd in se prične strmo vzpenjati. Višje se priključimo širši in manj strmi poti s planine Marjanine njive. Omenjeni poti sledimo v levo, ta pa nas iz gozda hitro pripelje na pašna območja Male planine.
 
Že kmalu pa nas pot pripelje med dva vrhova, kjer nadaljujemo desno. Sredi vzpona opazimo napis sedežnica desno. Levo v smeri našega vzpona pa je pastirsko naselje.  
 
Pot čez Planino Dol in Konjščico
 
Iz doline Kamniške Bistrice (lahko od spodnje postaje nihalke) gremo mimo Kraljevega hriba v smeri Planine Dol, kjer se preko Konjščice povzpnemo direktno na Veliko planino.
  
 
 
Od doma v Kamniški Bistrici
 
Preko Kopišč čez planino Dol in Konjščico na Veliko planino 
 
Od Krivčevega preko Male planine
 
Krivčevo - Podkrajnik - Mala planina - Velika planina
 
Preko prelaza Volovjek
 
Iz Luč preko prelaza Volovjek med dolinama Črne in Lučnice pridemo na Marjanine njive in od tod lahko nadaljujemo preko Gojške in Male planine na Veliko planino ali preko Ušivca, Gojške planine, Male planine na Veliko planino! 
 
Z nihalko in peš do vrha
 
Spodnja postaja nihalke v dolini Kamniške Bistrice – Vožnja z nihalko - Zgornja postaja nihalke – Makadamska, dobro označena cesta  s smerokazi ali hitrejši vzpon kar čez pašnike (več smeri: čez Purmana, po Roru, po družinski progi, ob vlečnici Zeleni rob čez  Zeleni rob  – Vrh Velike planine se nahaja roža vrhov, ki ob lepem razgledu razkrije vse vrhove na obzorju 360°,  ..
 
Od Kocbekovega doma na Korošici
 
Preko planine Konj (delno vrvi in klini) se spustimo na planino Dol, povzpnemo čez Konjščico na Veliko planino.